Testoteron

2024-04-02

Hormoner er din krops "budbringere", der sørger for, at kroppens forskellige organer og væv kan kommunikere til hinanden. Testosteron er et hormon, som produceres i testiklerne hos mænd og i æggestokkene hos kvinder. Hormonet kan eksempelvis signalere til dit muskelvæv, at nu er det tid til at vokse og blive stærkere.

Mænd producerer ca. 7 gram testosteron om dagen, hvilket er ca. 10 gange mere end kvinder, og derfor betegnes testosteron også som et mandligt hormon.

Styrketræning og Testoteron:

Styrketræning har vist sig at medføre store ændringer i kroppens hormonkoncentrationer.  

Denne ændring er vigtig i forhold til opbygningen af din muskelmasse, muskelstyrke og muskeludholdenhed.

Naturligt forekommende testosteron og andre naturligt anabolske hormoner har vist sig at være forhøjet i løbet af de første 15-30 minutter, efter du har trænet. Med disse stigninger bliver muskelvævene udsat for større mængder af testosteron, som øger sandsynligheden for, at testosteron binder sig til cellerne og derigennem udfører sin funktion – hvilket er, at øge muskelvævet.

Der er også evidens for, at du opnår de største hormonelle stigninger, når du træner et styrketræningsprogram, der har en stor volumen,  med moderat til høj intensitet og korte pauser mellem de enkle sæt.

Volumen og intensiteten i træningen tyder som ovenfor nævnt også på, at påvirke udskillelsen af testosteron i forbindelse med din træning. Træning med høj volumen, moderat intensitet og korte pauser ser ud til at give den største udskillelse af testosteron. 

Og så er der også andre faktorer såsom søvn, kost, døgnrytme og træningsniveau samt overtræning, som også påvirker kroppens hormonelle respons på styrketræning. 

Du kan påvirke dit testoteron niveau med følgende træning:

1. Træn multileds-øvelser som squat, dødløft og bænkpres.
2. Øg volumen eller intensiteten eksempelvis ved at tage flere sæt.
3. Undgå overtræning.
4. Holde små pauser fra træningen indimellem.
5. Korte pauser mellem sættene.